Vissza a Hacker Howto-hoz

A Loginataka

(Ez eredetileg egy hírlevélbe küldetett, mint válasz több kezdő kérdéseire.)

Mondd, ó Mester, hogy válhatok Unix Guruvá?

Atyám fia: tudd meg, az Út a Guruságig hosszú és göröngyös, és Veszély leselkedik rajta. Ezért merítened kell a Forrásból, így megismervén a formáját és módját a Rendszer Könyvtárainak és Szerkezetének. Mikor pedig jegyeid romlásnak indulnak (ha van ilyened), vagy talán szexuális életed (ha van ilyened), ne csüggedj, mert azok, kik az Igazak Útját járják, bőségesen megjutalmaztatnak.

Mondd, ó Mester. Mily tekercseket tanulmányozzak? Az O'Reilly "Dióhéjban" (Nutshell) útmutatásai jó pontjai a kezdetnek?

Atyám fia: tudd meg, hogy a "Dióhéjban" útmutatók csak a legkülsőbb kapui az üdvözülésnek. Mert becsesek ők, (és áldd meg Urunk O'Reilly nevét, kinek könyvei hűen tükrözik a Hacker Lelket számos példázatokban), de a Dióhéjban útmutatók csak a kezdetek kezdetei.

Ha Igaz Hittel áhítasz járni a Bölcsességnek Útján, először ismerd meg Kernighan & Pike A Unix Programozói Környezet (The Unix Programming Environment) írását. Melynek utána okítsd magad March Rochkind Haladó Unix Programozás (Advanced Unix Programming) és W. Richard Stevens Haladó Programozás a Unix Környezetben (Advanced Programming In The Unix Environment) című műveiből.

Forgasd nagy buzgalommal Maurice J. Bach A Unix Operációs Rendszer felépítése (The Design Of The Unix Operating System) nevű írását. Ne hagyd figyelmen kívül Berkley Tanait sem; tanulmányozd lelkesen Kirk McKusick, Keith Bostic és famulusainak  A 4.4BSD Felépítése és Alkalmazása (The Design and Implementation Of The 4.4BSD Operating System)

Hasznos tanácsokat, tippeket és sugallatokat lelsz a Unix Power Tools-ban, és hozzá hasonlókban. Vessed tekinteted a Fekete Mágia irányába is, amit a Hordozható C és Unix Rendszer Programozás-ból meríthetsz. (Portable C And Unix Systems Programming), még akkor is, ha ez a gonosz és átkozott Manó billentyűiből fakadt, akit a világ "J. E. Lapin"-ként ismer.

Ezen írások ösztökéljék agyadnak bal féltekét, hogy ellássa fejednek másik felét minden jókkal, és szídd magadba tanításinak nektárját. Don Libes és Sandy Ressler Élet Unixxal (Life With Unix) írása lábaidat majd a helyes útra tereli, s vedd utadnak kísérőjéül Az Új Hacker-Szótárat. (Eric S. Raymond, Guy L. Steele Jr.).

(Ily módon léphetsz a Teve útjára)

Mondd, ó Mester: a mesterré váláshoz rendszernek hány magját kell saját gépmásodra formálni?

Atyám fia, e kérdésed láttatja, hogy a Unix megfoghatatlan lényegére tapintottál - hogy titkait tanulmányozással fürkészni nem tudhatod, csak gyakorlással válhatsz egyé vele. A bölcsesség Forrásához az igaz utat nem járhatod egy tanítvány botladozó lépteivel, egy Hacker isteni rafináltsága kell hozzá. Hackelj, hát, és küzdve küzdj le problémákat, leld örömöd benne, s hagyd programjaid elszállni, ha utoléri őket az Isten haragja (de lelkivilágod épsége érdekében, szorgosan backupolj is)

(Ily módon léphetsz az Oroszlán útjára)

Manapság, az automatikus konfiguráció és a dinamikusan betölthető eszközkezelők idejében egy kernel újrafordítása nem akkora kihívás, mint hajdanán, őseid korában. Saját eszközkezelő írása és próbára tétele valamely egzotikus hardver számára még ma is nemes megpróbáltatásnak számít. Magad próbára teheted akármely olyan program írásával is, amely teljesebbé teszi, vagy felveszi a versenyt a már létező szabad forrású irományokkal.

Ennek okáért vedd magadhoz valamely szabadon elérhető Unixot: OpenBSD, FreeBSD, NetBSD, és nem utolsó sorban Linux bármely inkarnációját. Állj be azon Guruk és Guruságra törekvők sorába, akik szüntelen ezek fejlesztésén munkálkodnak. Társulj velük Nagy Ügyükben, Unix bővítésében és újra-átgondolásában. Ezt követve válhatsz egyikévé a Nagyoknak.

Mondd, ó Mester: Vannak, kik bizton állítják: a Gurusághoz vezető út, és minden valamire való Hacker titka a Unix rendszermag újraírása a kezdetek kezdetétől. Igaz e szentségsértés?

Szentségsértés, atyám fia? Nem! Valóban, a kernel a Unix rendszerek legbensőségesebb szférája. Szemed ne akadjon meg ezen, létezik a kernel világán túl is egy világ. A Unix valója nem az egyes verziókban rejlik, hanem az egész tervezési tradíciójában, melyekből mind a Unixok fakadnak.

Az újraírás szertartása nem az egyetlen ösvény, de talán a legnemesebb az összes közül. Kevesen vannak azok között, kik beutazták, s kijutottak a fejlesztés és átadás sötét és kanyargós szegleteiből. Sokak, oh mily sokak hajóznak még a munka véget nem érő tengerén, vagy ragadtak a "perpetua betae" - örök béta mókuskerekébe.

Mondd, ó Mester: mi hát a Gurusághoz vezető igaz út?

Atyám fia: tanulj, és szállj magadba. Legyen veled a róka ravaszsága és a tigris bátorsága. Szívd magadba azok bölcsességit, kik előtted jártak. Mindúton hackelj, gyarapodj, tanulj hibáidból. Arra érdemes munkáid tedd közzé a Világ Hálóján, így szerezvén magadnak ismertséget. És legyél dicső és bátor beszédidben: légy segítségére a náladnál gyengébbeknek, inkább kedves szavaid legyenek, mintsem támadók.

Ha hű maradsz e tanításokhoz, becses szívvel és jó szándékkal cselekszel, hamar mögötted hagyod majd kezdő korszakod. Míg küzdve küzdesz, számodra eddig ismeretlen ütemben nyersz majd újabb erőt és tudást. Fokozatosan lesz tudásod tágabb és mélyebb.

Atyám fia, ha így cselekszel, a guruság megtalál majd, mihelyst hiú önmagad megszűnik ezt, mint célt látni. Mert tudd meg, nem állíthatod magadról, hogy Guruvá lettél, mert az hiúságra utal.

E helyett csak törekedj, törekedj és törekedj, míg mások elismernek téged, és a többi Guru testvérként köszön majd néked. Egy napon arra ébredsz, hogy Guru vagy, de azt sosem tudod meg, mióta.

(Ily módon léphetsz a gyermek útjára.)

SHANTIH! SHANTIH! SHANTIH!


Vissza a Hacker Howto-hoz
Eric S. Raymond mailto:esr@thyrsus.com