Eric S. Raymond:[1]
Ingyenhardver - trójai faló?[2]

Nemrégiben a Sun Microsystems és a Microsoft közzétett egy dokumentumot Jövőkép címmel, amelyben a számítástechnikai hardvereket ingyenesnek írják le — valójában a megvásárolt szoftverekhez adnák. Az IT eszközök vásárlóinak eme megkísértése vezetett arra, hogy leírjak néhány gondolatot erről a legújabb bombáról, és óvjak mindenkit az ajándékoktól. Mivel teljesen egyértelmű, hogy az ingyenes hardver ilyen megoldása tulajdonképpen ellenőrzött hardver lesz — ellenőrzött, kifejezett hatékonysággal lesz képes megszerezni a felügyeletet a vásárló tevékenysége fölött.

Első pillantásra az ölet vonzónak hangzik. Az IT eszközök vásárlóinak nem kell külön egységként gondolkodni a hardverről és a szoftverről; csomagárut vásárolnak, megnövekszik tárolási és információ-feldolgozási képességük. Miért is ne béreljenek, vagy vásároljanak csomagokat alacsony költséggel, amikor mind a hardvert, mind a szoftvert ugyanaz a gyártó szervizelheti, és nincsenek hardver-szoftver integrációs problémák?

Van azonban egy jel, ami arra utal, hogy valami nem stimmel az egésszel. A hardvereszközöknek viszonylag magas, fix önköltségi ára van, mivel meglehetősen nagy ráfordítást igényel előállítása és rendeltetési helyére szállítása. A szoftveré alacsonyabb, mert tökéletesen pontosan másolható és fénysebességgel továbbítható. Ezért úgy tűnik, hogy az ingyenes szoftver és pénzbe kerülő hardver világa értelmesebb, mint a fizetős szoftver és az ingyenes hardver. Ez arra mutat, hogy ne változtassunk a jól bevált szokáson, amikor beruházunk egy új hardver vagy szoftvereszközbe. Vajon miért akar a Sun és a Microsoft fordítani a hozzáálláson?

Kulcsfontosságú háttérinformáció, hogy a Sun piaci részesedése jelentősen lecsökkent a 'fehérdobozos' gyártók nyomása alatt, és a Microsoft is elveszítette a gazdasági-szolgáltatási szektorban legjobban fizető vállalati ügyfeleinek egy részét; köszönhetően a Linux gyors előretörésének. A Gartner Group jelentése szerint a Linux szervereladások 2004-ben 57% -os emelkedést mutatnak. Ugyanezen időszakban a Sun bevétele 12% -ot esett. A legújabb Sun-Microsoft megállapodás tulajdonképpen egy - a Vadnyugatról ismert - védelmi szekérgyűrű. Bármi, amit mondanak, az elveszített piaci részesedés visszaszerzésére tett kísérletnek tűnik.

Az ördög az ingyen hardver történetben, legalábbis első látásra, a részletekben rejtőzik. Bárki, aki elhiszi egy gyártónak, hogy az csak úgy odaad egy hardvereszközt olyan szerződéssel, ami megengedi, hogy a felhasználó menten lehámozza róla a szoftvert és új célt találjon neki, valószínűleg még nem találkozott a Tündérfog igazságával. Valójában csak két forgatókönyv lehetséges; vagy a hardver lesz olyan silány, hogy a vásárló nem jár jól a vásárlással, vagy (ha valós értéke van) a bérleti szerződés tartalmaz majd egy záradékot, amelyben előírják, hogy csak egy meghatározott szoftverrel használható! ;.

Valószínűleg az egész hardver-szoftver csomag bérleti keretek közé lenne gyömöszölve — a gyártó megtartaná a a hardver és a szoftver tulajdonjogát. És itt van a kutya elásva — ilyen feltételek mellett a gyártó nem csak, hogy infrastruktúránk egy kritikus darabját tulajdonolná, hanem sokkal erőteljesebb módon tehetné, mint amire a hagyományos szoftverlicencek feljogosítanák.

Van aki kételkedik? Akkor gondolkodjunk el azon, mit tennénk, ha egy gyártó úgy dönt, hogy egy csomó korlátozást köt ki a tekintetben, hogy mit tehetünk meg a számítógépünkkel; például megtiltja a külső gyártóktól származó alkalmazások használatát és ezt a licencszerződésben ki is kötné. Nem tartanánk nevetségesnek. Végülis csak védik beruházásaikat — és az nem a mi tulajdonunk.

Nem a mi tulajdonunk. A dolgok birtoklása kényelmetlen, de birtoklás nélkül elveszítjük az ellenőrzést. Jonathan Schwartz és Bill Gates nem akar figyelmeztetni minket erre a kapcsolatra; azt akarják, hogy hagyjuk falainkon belülre kerülni trójai falovukat, hagyjuk elveszni tulajdonjogunkat saját IT infrastruktúránk fölött és adjuk át nekik az ellenőrzést. Ha így döntünk, megvásároljuk az összes jövőbeni korlátozással együtt, és garantáljuk magunknak a jövőbeni pluszkiadásokat is.

Mi lehet az alternatíva? Nyílt forráskódú (open-source) szoftver kereskedelmi hardveren; teljes mértékben birtokoljuk, és sem a Sun sem a Microsoft nem ellenőrizheti információink egyetlen bitjét sem. Ez a legutóbbi propaganda kezdeményezésük egy kétségbeesett manőver, ugyanis a közismerten konzervatív Gartner Group tagjai korrekt IT menedzserek, látták a kiutat és meg is szöktek a nyáj börtönéből.[1] http://www.catb.org/~esr/
[2] Eredeti dokumentum: http://www.catb.org/~esr/writings/free-hardware.html


Fordította: Monostory Miklós
Fordítás dátuma:

Creative Commons License
This work is licensed under a
Creative Commons License
.

Valid XHTML 1.0!